Under ’Medlemmar berättar’ får YSP:s medlemmar möjligheten att dela med sig av till exempel hur de började arbeta med hållbarhet, viktiga hjärtefrågor eller vad som är det bästa med deras jobb. Först ut berättar Evelina Johansson, processledare och hållbarhetsstrateg på Älvstranden Utveckling om hur och varför hon arbetar med hållbarhet.
Hej Evelina! Vad arbetar du med?
Min titel är Processledare och hållbarhetsstrateg. Jag jobbar på ett kommunalt bolag som heter Älvstranden Utveckling i Gbg. Vi är fastighetsägare och äger mycket mark i Göteborgs centrala områden som kallas Älvstaden. Vi ska vara en drivande aktör i Göteborg för att förverkliga Vision Älvstaden, en vision formad av Göteborgarna 2012 som sammanfattas i tre strategier – hela staden, möta vattnet, stärka kärnan. Vi är med i planering av Älvstaden. Allt från supertidiga skeden till utvärdering av färdigbyggda områden. Det kan ta 15 år – 20 år innan en stadsdel är färdig. Vi ställer krav på byggaktörerna som får köpa och bygga på vår mark men framförallt ska vi stötta på olika sätt så de vet hur de ska finna lösningarna på kraven som vi (framtidens generationer) ställer.
Varför har du valt att arbeta med hållbarhet?
Ja det kan man fundera på. Det är ju en ganska otacksam uppgift och ett tungt arv som min generation har att bromsa klimatförändringarna och minska samhällsklyftorna. Mina föräldrar har alltid bankat in i mitt huvud att det viktigaste är att stå upp för dem som behöver det och att föregå med gott exempel. När jag var 16 år såg jag Al Gores ”An inconvenient Truth” och då insåg jag att vår tids viktigaste uppgift är att rädda världens isbjörnar och att ett samhälles välstånd värderas utifrån förutsättningarna för dem som har det som sämst.
Vilka frågor brinner du för?
Klimatutsläpp, barns tillgång till naturlek och människors rätt till lika förutsättningar. Men det roligaste är egentligen när jag får ha koll på pengarna och kan påverka hur vi fördelar pengarna så vi får så mycket nytta/krona som möjligt. Detta är däremot något som vi är ganska dåliga på och jag tror det är nästa steg när vi har workshopat klart runt visioner och mål.
Konst i olika former är ett nytt intresse då det ofta får mig att se saker ur andra perspektiv och dessutom ofta innebär möten med människor jag inte skulle stött på annars. Att lära sig genom andra människor är det kraftigaste verktyget för hållbar utveckling.
Vad tror du är viktigt för att säkerställa hållbar utveckling på sikt?
Att vi anstränger oss för att kommunicera med varandra på ett språk så vi förstår. Speciellt i byggbranschen. Sveriges byggbransch är skapad och drivs av ingenjörer och vi har ett språk som är väldigt exkluderande. Det brukar heta att arkitekter måste lära sig att förstå ingenjörerna. Jag håller inte alls med. Det är dags att humanister, samhällsvetare och konstnärer får ta plats i den här branschen, annars kommer vi aldrig komma fram till bättre lösningar. Och jag kan säga så eftersom jag själv är ingenjör
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jag har en roll där min nyfikenhet får ta plats och där jag får lov att uttrycka min åsikt och pröva nya idéer för att styra byggbranschen mot mer hållbara lösningar och arbetssätt. Jag är också med i projekt i alla skeden och det har jag stor nytta av hela tiden. Det innebär också att jag får träffa många olika människor och det är otroligt stimulerande. Jag skrattar väldigt mycket!!